Något som hundägare och professionella kennlar behöver tänka på är vikten av att transportera hundar på rätt sätt. När man ska importera hundar i avelssammanhang är det inte ovanligt att hundar måste transporteras långa sträckor i bil och ibland även med flyg. Här tar vi upp de saker som man bör tänka på när man reser med hundar för att hunden ska få en så bra färd som möjligt och även att följa de regelverk som finns.
Säkra bilresor med hund
Enligt Jordbruksverkets föreskrifter så måste man se till att hunden är säkrad under transporten och att den inte riskerar att skada sig själv. Hunden kan åka i utrymmet bak i bilen om det är stort nog, till exempel i en kombi. Ett exempel är Hyundai Combi i30 som finns på hyundai.se, vilket är en bil som möjliggör säkra resor med en eller två hundar. Har man inget kombiutrymme i bilen så kan man ha en bur eller ett särskilt bilbälte för hundar. Detta är väldigt viktigt för att förhindra att hunden slungas ut ur bilen vid en krasch, eller att den blir farlig för andra som vistas i bilen. Om man har en bur till hunden i bilen så måste den uppfylla vissa måttkrav. Om man tänker transportera mer än en hund så finns det särskilda krav, till exempel får man inte transportera en löpande tik tillsammans med hanhundar. Det finns också särskilda krav på omhändertagande och uppsikt under transportens gång. Dessa regler finns att läsa i detalj på Jordbruksverkets hemsida.
När får man inte transportera hundar?
En tik som ska få valpar inom två veckor får inte transporteras i bil. En sjuk hund får inte heller transporteras, men undantag kan förstås göras när hunden ska transporteras till veterinären. Dessa fall bedöms var för sig och det är bäst att prata med en veterinär för att få reda på om hunden klarar av en transport eller ej. Valpar som är under en vecka gamla får inte heller transporteras i bil. Om det är väldigt varmt eller kallt ute så får man inte lämna hunden i bilen utan uppsikt. Man får inte heller lämna hunden i bilen i mer än tre timmar.
Tips inför resan
Det som är bra att tänka på inför resan är att många hundar kan vara ovana vid att åka bil. En del hundar har också väldigt lätt för att bli åksjuka. För att förhindra att hunden mår dåligt och kräks under bilfärden så kan det vara bra att träna den successivt. Börja med korta åkturer och ge mycket beröm när den klarar av att åka bil. Börja träningen när hunden är liten, så kommer den att bli van med tiden. Skulle det ändå vara problematiskt så finns det särskilda lugnande kosttillskott och feromoner att ge hunden mot åksjuka.