Om man gillar hundar kan man drömma om att starta upp en egen hunduppfödning eller kennel. Många gånger har man dock inte möjlighet att inreda en helt egen byggnad för hunduppfödningen utan man får helt enkelt hålla till i den egna bostaden. Men vad bör man tänka på om man ska ha en hunduppfödning i den egna bostaden? Finns det några regler som måste följas och hur får man hundarna att komma överens?
Får inte vara för litet
En sak som är viktig att tänka på är att bostaden inte är för liten. Då blir det svårt att ge varje hund den plats som behövs. Hundarna måste kunna gå och lägga sig i lugn och ro, de ska kunna leka och dessutom måste det finnas plats nog att vårda hundarna om så behövs.
Möjlighet att skilja hundarna åt
Det måste alltid finnas möjlighet att skilja hundarna från varandra om det skulle inträffa något. En tik som löper kan till exempel inte vara med alla andra hanhundar, och en sjuk hund kan behöva isoleras. Om man ska ha valpar är det också viktigt att tiken får vara ifred med valparna.
Fördel med lättskött miljö
Det är alltid en fördel om hunduppfödningen sker i en lättskött miljö. Det är viktigt att man städar ordentligt så att inte sjukdomar och smittor sprids där hundarna befinner sig. Om man ska renovera och vet på förhand att man ska ha en hunduppfödning är det klokt att välja golv, väggar och innerdörrar i material som kan torkas av och saneras ordentligt. En plastmatta, kakel och släta dörrar är ofta bra val eftersom att de till och med kan spolas av om det skulle behövas. Det är också klokt att inte ha allt för mycket inredning, speciellt inte i de rum där hundarna ofta vistas. Har man valpar måste man vara medveten om att de till en början kommer att både kissa och bajsa inne och det kan också ske i möblerna.
Regler och lagar
Det finns en hel del regler och lagar som gäller för att ha hund, och speciellt för hunduppfödning. Man kan läsa mer om det hos bland annat Jordbruksverket. Ibland kan man höra om att hunduppfödare har sina hundar i burar över natten. Det är en sak som till exempel inte är tillåtet.
När hundarna bråkar
Ibland kan det vara så att hundarna inte alls kommer överens. Då kan man behöva ta till flera olika metoder. Ibland räcker det med att sära på dem. Om det inte går kan man behöva omplacera en eller flera hundar. Det kan också vara ett alternativ att kastrera hundarna som bråkar. Det brukar gör att de inte hävdar sina revir lika mycket.