En dräktig tik har betydligt annorlunda behov än vad en icke dräktig tik har. En hund som är dräktig behöver mer omvårdnad både för sin egen del, och för valparnas. Förutom att tänka på hundens vanliga behov måste man också se till att tiken inte stressas i onödan, och att hon har ett eget ställe där hon kan gå undan och känna sig lugn och trygg. Hon behöver ha ett ställe där både hon och hennes valpar kan få vara ifred. Om man har städföretag med avdrag anlitade kan dessa behöva avbokas under tiden innan och efter förlossning.
Tiken genomgår flera olika faser när hon är dräktig och som uppfödare måste man vara väl insatt i vad tiken behöver i dessa olika faser. En tik har en genomsnittlig dräktighetstid på 63 dygn och då kan mycket hända. Det gäller alltså att man har koll på vilket foder tiken behöver under tiden. Det är också viktigt att se till att tiken inte utsätts för hårdare fysisk aktivitet och att man förbereder förlossningen i god tid. Man måste till exempel se till att hunden inte transporteras under dräktighetens två sista veckor om det inte är alldeles nödvändigt.
Förlossningsdags?
När det är dags för hunden att valpa brukar de allra flesta tikar klara sig på egen hand. De sköter ofta allt runt omkring valpningen på ett korrekt sätt. Det finns dock vissa raser som inte kan föda sina valpar på naturligt sätt och dessa bär man i regel inte avla på. Oavsett vilken ras man väljer att avla på kan det dock uppkomma komplikationer i samband med förlossningen och det kan då vara bra att ha förberett sig på eventuella komplikationer i god tid. Man bör alltid förbereda minst en men gärna flera reservplaner för valpningen både praktiskt och mentalt. Dessutom bör man alltid se till att man har jourveterinärens telefonnummer lätt tillgängligt.
Även en tik som valpat flera gånger innan kan råka ut för olika komplikationer. Om förlossningen drar ut på tiden kan det bli svårt för tiken att orka. Det kan också vara så att en valp är för stor så att den inte kan komma ut på naturligt sätt. Om tiken stressas kan det också vara svårt för henne att klara valpningen på egen hand. I det fall en valp ligger fel kan den lätt fastna och då kan den vara orsaken till att problem uppstår. Om en valp dött redan i magen kan den förhindra att valpningen kommer igång som den ska.
Valpar eller tiken kan dö om en komplikation uppstår vid en valpning. Ofta är dock de flesta svenska veterinärer skickliga och kan hjälpa tiken. För det mesta går dock en valpning bra. Om något skulle hända är det dock bra om man har en surrogatmamma till hands för att valparna ska kunna överleva.