Det finns också flera sjukdomar som kan sprida sig på en kennel. För det första har man valpsjukan, eller Canine distemper som den kallas på engelska. Denna sjukdom orsakas av ett virus och detta finns spritt över hela världen, och det finns också i Sverige. Det finns vaccin mot detta virus sedan en tid tillbaka, och de hundar som blivit vaccinerade har i regel ett gott skydd mot sjukdomen. Hos svenska hundar ses denna sjukdom relativt sällan tack vare vaccinationerna.
Eftersom detta virus också kan smitta vilda djur och fåglar kan en valp som inte hunnit vaccineras ännu drabbas. Ett valpsjukevirus kan leva i flera veckor i sin omgivning om denna inte är för ljus, torr eller varm. En hund behöver alltså inte träffa en hund eller något annat djur för att kunna smittas. Denna form av virus kan också spridas av hundar som inte själva insjuknar. Man kan därför inte veta om en infekterad hund spridit smitta innan en oskyddad hund reagerar.
När man upptäcker viruset valpsjuka i eller i närheten av en kennel måste man med en gång sätta igång vaccinationsinsatser och ordna med strikta hygienrutiner och isolering. Detta för att smittan inte ska sprida sig vidare till ännu fler djur. Man måste utföra en noggrann rengöring och dessutom desinficera hela omgivningen för att få bort viruset från den infekterade miljön. Det finns flera desinfektionsmedel som dödar viruset. När man fått in valpsjuka i en kennel eller liknande kommer den behandlande och utredande veterinären att ge råd om vilka medel och liknande som är aktuella för saneringen. Det är dock viktigt att tänka på att ytor inne eller ute som inte kan saneras ordentligt kan vara smittbärande under lång tid.
När det gäller valpsjuka är risken större att unga hundar drabbas allvarligt än att äldre gör det. Ofta ser man bara milda eller inga symptom alls hos en vuxen hund. Denna kan dock fortfarande sprida viruset. I typiska fall leder denna virusinfektion till att hunden får en allvarlig lunginfektion och denna kombineras med tung andning, hög feber och påverkat allmäntillstånd. I de allra flesta fall rinner det en varliknande substans från hundens nos och ögon och många gånger kan hunden kräkas. Om en dräktig tik får viruset aborterar hon ofta fostren, eller så föds mycket svaga valpar.
Det är alltså mycket viktigt att se till att hålla tiken och de andra ovaccinerade hundarna på kenneln borta från ställen där de kan råka ut för smitta.