Man måste som seriös uppfödare och kennelägare se till att de valpar som säljs är tillräckligt gamla. Man måste också se till att de får med sig köpeavtal, registreringshandlingar, och intyg från veterinären som bekräftar att valpen är besiktigad samt vaccinerad. En lista på skötselråd samt valpens stamtavla bör också följa med när valpen säljs.
De djur som används i avel måste alltid bli besiktigade innan aveln påbörjas. Man bör också se till att läsa igenom aktuella regler för avel eftersom att dessa kan ändras med kort varsel. Det gäller speciellt ändringar om olika sorters sjukdomar och ärftliga defekter. En tik kan då plötsligt ha blivit totalt olämplig för avel. Innan man börjar avla måste man också se till att tiken har en avelsförsäkring och att alla valpar försäkras för så kallade dolda fel. Om man inte känner sig helt säker på rasens standard eller vilka drag som önskas inom rasen bör man kontakta en väl insatt och erfaren uppfödare innan aveln påbörjas.
Om man vill att kenneln ska få bra meriter samt ett gott rykte bör man som uppfödare hålla kontakten med valparnas nya ägare. Då kan valparnas utveckling följas på ett bra sätt.