Att leta och leta efter den perfekta kombinationen, leta efter just den där valpen med det lilla extra eller med precis rätt egenskaper, eller med precis rätt förutsättningar för just ditt ändamål, kan ta tid och kännas nästan tröstlöst. Hittar du inte rätt bland alla svenska uppfödare kan det vara så att du överväger att importera en valp eller hund från en kennel utomlands istället. Du kanske är uppfödare och behöver få in nya gener och nytt blod i din uppfödning eller så är avelsmaterialet som finns tillgängligt i Sverige lite för tunt.
Hitta uppfödare
Även andra länder har rasklubbar, valphänvisning och utställningar. Gör en sökning på internet så kommer ett antal alternativ upp. Där kan du klicka dig vidare och titta på vad som finns. Du kan även söka utländska uppfödare via rekommendationer från andra och genom kontakter. Internationella rasgrupper i sociala medier kan också vara en väg att gå till att knyta kontakter, fråga runt och få information.
När du hittat uppfödare
Slutligen har du bestämt dig för en uppfödare som du vill ha kontakt med. Det finns kanske redan valpar, eller så vill du ha en valp från en viss framtida parning eller från just den kenneln. Du kontaktar kenneln oftast via mejl till en början och sedan går ni vidare därifrån. En del kennlar vill att valpköparna har rekommendationer.
Valpen hämtas oftast på plats hos uppfödaren, åker med en valptransport eller sätts på ett flyg så att du kan hämta den på flygplatsen.
Som blivande hundägare kanske du har tänkt på att flytta till något större när ni utökar familjen med valp. Ni kanske har hittat det nya boendet och förbereder er för fullt. En flytt kan vara jobbig att klämma in i vardagslivets alla måsten, och med en nytillkommen valp i familjen kan det bli ännu mer att göra. Men var lugn, det finns hjälp att få. Om du anlitar flyttstädning i exempelvis Sandviken så slipper du allt det tråkiga med städning och behöver bara tänka på ditt bohag istället. Hela flytten blir mindre stressad och alla i familjen blir gladare, även hunden.
Viktiga vaccinationer
För att få ta in en hund i Sverige krävs det att den är över 4 månader samt att den är fullvaccinerad mot allt som behövs vaccineras mot från just det landet den kommer ifrån. Från vissa länder kan även karantän på olika sätt komma ifråga.
Ett av de absolut viktigaste vaccinen som valpen måste få, är rabiesvaccin. Det finns inget botemedel för rabies om det inte upptäcks på ett extremt tidigt stadium, blir en människa biten av en smittad hund kan det sluta med döden för människan. Sverige har sedan länge varit så gott som rabiesfritt, och därför är det extremt viktigt att vaccinera importdjuren så det fortsätter vara så.
För att hunden ska få komma in i landet krävs också ett husdjurspass utfärdat i valpens hemland.
Se till att uppfödaren beställer en exportstamtavla från sin kennelklubb. Denna exportstamtavla skickar du sedan in till Svenska Kennelklubben för att svenskregistrera din hund och få den stamboksförd i de svenska registren.