Går du i tankarna om att starta en egen kennel? Att få spendera hela dagarna tillsammans med mjuka och glada hundar är naturligtvis en dröm för många, men att ha en egen kennel är naturligtvis ett väldigt stort ansvar. Det är lätt att man tror att det kommer att gå väldigt bra och generera i massor av pengar redan från start, men intäkterna är små till att börja med och det är hårt slit för några enstaka sedlar. Av denna anledning är det extra viktigt att man är införstådd med att det är ett genuint intresse som ska vara det drivande i det hela.
Gå tillväga på rätt sätt
Att börja föda upp hundar kan vem som helst göra, men vill du starta en ordentlig, seriös och professionell kennel så måste du börja i rätt ände. Det första du ska göra är att se till att ansöka om ett tillstånd för din verksamhet. Du ansöker om tillstånd via Länsstyrelsen i det område som du befinner dig i och inväntar sedan godkännande. Även om det känns jobbigt så kom ihåg att det faktiskt är brottsligt att inte ha ett tillstånd om du vill starta en kennel.
Efter ansökan är det dags för dig att registrera ett kennelnamn hos SKK. Kom ihåg att det kostar pengar att registrera ett kennelnamn och att du även behöver betala en avgift för varje kull eller valp som ska in i registret. Kostnaderna kommer att bli stora. Det är inte bar avgifterna som du kommer betala som ligger till grund för detta, utan även kostnader för parning, ökade matkostnader, försäkringar, hundvård, veterinärbesök och mycket mer. Något som många kanske inte tänker på är att enkla saker så som elkostnader i hemmet kan öka. Hos Göta energi kan du hitta bra priser för att snabbt sänka kostnaderna för din kennel igen.
Skapa dig bra information
Alla som föder upp hundar vill naturligtvis att den första kullen ska bli en så positiv och trevlig upplevelse som möjligt, för alla inblandade. Då är det viktigt att man verkligen förbereder sig noga, inte minst genom att skaffa sig information och kunskap om den ras du ska föda upp. Detta kan medföra att du kommer behöva stå inför val som du inte tycker om. Det kan faktiskt vara så att din trevliga och gulliga tik inte är lämpad som avelshund. När du avlar fram valpar är det viktigt att se till rasens bästa. Du ser inte bara till att din valpar avlas fram till starka och friska hundar, utan du lägger även grunden för hur rasen kommer att se ut och utvecklas i framtiden. På internet kan du hitta mycket information om vad du behöver tänka på när du ska föda upp valpar, men kom ihåg att bara använda dig av tillförlitliga källor.